Letter icoonFacebook-pictogramLinkedIn pictogramPictogram YouTube
HUESKER Synthetic BV
Kievitsven 108
5249 JK Rosmalen
Nederland
Martin vertelt

Hoe we productieafval minimaliseren
 

Afvalcyclus van garen en doek
Helaas ontstaat er altijd een bepaalde hoeveelheid onvermijdelijk afval in de vorm van garen- en doekresten tijdens de productie van textiel op onze weefmachines. Hoewel efficiënte planning en de juiste machine-instellingen het afval verminderen, kunnen we het niet volledig vermijden. Om ervoor te zorgen dat het afval niet gewoon op de stortplaats belandt, hebben we de taak en verantwoordelijkheid op ons genomen om deze restanten of afval op een verstandige manier te gebruiken. De reststoffen die we niet kunnen gebruiken, zijn waardevolle grondstoffen en kunnen worden opgenomen in de circulaire economie en de herverwerkingscyclus om hulpbronnen te besparen.

Afval voor ons - nuttig en waardevol voor anderen
Zelfkanten van geproduceerde goederen, garenresten na klos- of kettingwissels, stofresten na artikelwissels of tijdens de productie van monsters in het laboratorium - al dit afval is helaas onvermijdelijk. Achter deze garen-, doek- en afvalresten of lege garenkokers gaan echter waardevolle grondstoffen schuil, zoals PET, PVA, PP en aramide. Met deze hoogwaardige grondstoffen en hoogwaardige vezels kunnen na recycling en herverwerking nieuwe producten het levenslicht zien. We werken samen met onze partners Altex, Barnet Davy en de sociale werkplaats Haus Hall.

Verzamelen, scheiden, sorteren, hergebruiken
Tijdens de lopende productie worden de doekranden afgesneden in het extractiesysteem van de Raschelei, afgezogen en verzameld in een herbruikbare container (voorheen een kartonnen doos).
We geven onze garenresten op buizen door aan de werkplaats van Haus Hall voor recycling en scheiding. De medewerkers halen de garenresten voor ons uit de buisjes en vullen het gescheiden garen in de gaasdozen. We kunnen een deel van de lege kokers recyclen. De garenresten worden gesorteerd en naar Altex of Barnet Davy gestuurd.

Een win-winsituatie
Zodra 44 volle palletkooien zijn bereikt, organiseren we een gratis ophaling rechtstreeks bij ons of bij Haus Hall. Hiervoor maken we de leveringsbon op met het berekende nettogewicht. Als onderdeel van de inzameling van de volle goederen worden 44 lege palletkooien gelost door Altex - een efficiënt statiegeldsysteem. De textielrecyclagebedrijven Altex en Barnet Davy verwerken de materialen voor een gerichte herintroductie op de markt als fleece, dat bijvoorbeeld kan worden gerecycled als isolatiemateriaal.

Voortdurende verbetering - voortdurende optimalisatie voor meer duurzaamheid
Tot een paar jaar geleden werden restanten garen en doek nog verzameld in kartonnen dozen. Deze werden opgeslagen op rekken. Zodra de rekken vol waren, werden de dozen door een transportbedrijf naar het recyclingbedrijf gebracht, waar ze werden weggegooid. Niet alleen het afval was problematisch, maar ook het feit dat de dozen niet gestapeld konden worden, er ruimteproblemen waren in het magazijn en de doorlooptijden van de inzamelingen moeilijk te plannen waren. HUESKER droeg de transportkosten. We hebben ons gerealiseerd: Dat kan beter!

Gaasdozen in plaats van kartonnen dozen - meer voordelen, minder afval!

Daarom gingen we in het Vorwerk & Raschelei team zitten, analyseerden de problemen, spraken met onze partners en alle betrokkenen en werkten een optimale oplossing uit voor alle partijen: herbruikbare gaasboxen. In het begin was het een uitdaging om geschikte palletboxen te vinden, maar dankzij goede communicatie hebben we uiteindelijk geschikte containers gevonden. De palletboxen worden gratis door Altex aan ons geleverd en de volle boxen worden vervolgens gratis door Altex opgehaald.

Alleen maar voordelen voor iedereen
Wat aanvankelijk een kleine verandering leek, bleek een grote verbetering te zijn in termen van volume! We besparen meer dan €15.000 per jaar aan verpakkings- en transportkosten.
Nog een voordeel: grotere efficiëntie in het ophaalproces dankzij de herbruikbare dozen in de afzuigsystemen! Een derde meer vulhoeveelheid in de dozen - dus langere looptijden voor de machines en minder inspanning voor de machinebedieners.

Ik ben erg blij met dit succesvol functionerende circulatiesysteem, omdat iedereen die erbij betrokken is ervan profiteert. Het heeft laten zien dat kansen voor verbetering moeten worden herkend, aangepakt en vervolgens gewoon aangepakt! Het was ook geweldig om te zien hoe de discussies en coördinatie tot veel steun en positieve feedback hebben geleid!

Alleen de top van de berg bereiken is te doen, maar samen als team is het makkelijker. Vele handen maken licht werk!

Groeten Martin

Martin
Inkomende goederen